Pagājušās nedēļas nogalē Santamonikā Kalifornijas štatā tika atklāts Amerikas filmu tirgus, kur Latvijas kino pārstāvēt bija devušies filmu studijas RIJA pārstāvji.

Amerikas filmu tirgus (AFM) kopš 1981. gada tiek rīkots katru gadu un pulcē vairāk kā astoņus tūkstošus kino industrijas profesionāļu. Pārstāvji no vairāk kā 70 valstīm ierodas uz šo Amerikas lielāko filmu tirgu, lai astoņu dienu laikā iegūtu jaunus kontaktus, risinātu sarunas par filmu uzņemšanu, slēgtu līgumus, rīkotu un apmeklētu seminārus un konferences par kino jomu. Tirgus laikā ik gadu izrāda ap 400 jaunu filmu no visas pasaules.

Pirmo dienu laikā filmu studijas RIJA stendu apmeklējuši vairāki potenciālie filmu pircēji un izplatītāji, kā arī producenti un finansētāji no citām valstīm, kas izrādījuši interesi gan par Latviešu animāciju, gan par Latviju kā iespējamo filmu uzņemšanas vietu.

Paralēli tirgum netālu no Kalifornijas notiek arī Ojai filmu festivāls, kurā šogad izrāda arī studijā RIJA tapušo animācijas filmu bērniem „Kad āboli ripo”, kas līdz šim izrādīta vairāk kā 80 dažādos filmu festivālos. Uz filmas izrādīšanu Ojai kinoteātrī dosies arī tās režisors Reinis Kalnaellis.

Kā atzīst RIJAS pārstāvji, Latvijas kino industrija pamazām tiek arvien vairāk novērtēta un atpazīta pateicoties regulārai dalībai pasaules nozīmīgākajos filmu tirgos, kuros atsevišķa RIJAS stenda, kurā tiek prezentēts Latviešu kino, izveidei iegūts atbalsts ārējo tirgus aktivitāšu apgūšanas programmā LIAA.


LIAA
2016. gada 6. maijā Filmu studija RIJA ir noslēgusi līgumu
nr. SKV-L-2016/232 ar Latvijas Investīciju un attīstības
aģentūrusadarbību programmā "Izauksme un nodarbinātība" ar
mērķi "Palielināt augstas pievienotās vērtības produktu un
pakalpojumu eksporta proporciju" pasākuma "Starptautiskās
konkurētspējas veicināšanas" ietvaros.